Het nieuwe verwarmen

Nu al klaar voor 2050 en daar voorbij.

Het tijdperk van fossiele energie is geweest.

De Nederlandse overheid heeft als doelstelling een transitie naar een CO2-arme energievoorziening in 2050. Daikin Nederland onderschrijft die ambitie volledig. Duurzaamheid zit in het DNA van onze organisatie en Daikin is in de energietransitie dan ook partner voor overheid, installateurs, adviseurs en eindgebruikers. We nemen onze verantwoordelijkheid als koploper in technologie en delen actief kennis en informatie.

Vanaf het begin gefocust op klimaat.

Daikin heeft meer dan negentig jaar ervaring op het gebied van airconditioning, verwarming en klimaatregeling. In de hele geschiedenis van onze organisatie staat innovatie en duurzaamheid centraal met de focus op klimaat.

Onze missie is ‘to improve the quality of air we breathe and the quality of lives we live’. Zo ontwikkelden we al in de jaren vijftig van de vorige eeuw onze eerste warmtepomp die bijdraagt aan een significante reductie van de CO2-uitstoot van kantoorgebouwen, hotels en winkelpanden.

Altijd opzoek naar hoe het nog beter kan.

Ten tijde van de oliecrisis kwamen wij als eerste op de markt met een energie-efficiënt VRV-systeem (Variable Refrigerant Volume), En in 2007 introduceerden wij reeds de Altherma; een volledig elektrisch alternatief voor de huidige cv-ketels. In al onze innovaties staat verduurzaming voorop.

Elk product dat we ontwikkelen, is efficiënter dan zijn voorganger. We leggen de lat hoog, formuleren eigen duurzaamheidsdoelstellingen en conformeren ons aan alle targets die de EU of de Nederlandse overheid van de markt vraagt.

“De technologie en producten om in 2050 klimaatneutraal te werk te gaan liggen al klaar.”

JAN KLINGEN, COMMERCIEEL DIRECTEUR DAIKIN NEDERLAND
Het heden

Grote opgave
grote uitdaging.

  • Doelstellingen
  • Afspraken
  • Samenwerking
  • Toekomst zonder gas

Na de verdragen van Kyoto en Parijs, onderschrijft Daikin dan ook volledig de nieuwe doelstelling van de Nederlandse overheid: Nederland in 2050 zonder gasaansluitingen. Wij zien dat deze ambitie technologisch haalbaar is. Sterker nog: op dit moment al hebben we de producten en de kennis in huis om de transitie door te voeren. Maar het vraagt van alle betrokken partijen – overheden, installateurs, woningcorporaties en de eindgebruikers zelf – nog wel een behoorlijke inspanning om deze opgave daadwerkelijk te realiseren. De wereld verandert, de markt moet helemaal om. Daikin neemt daarbij graag het voortouw. Vanuit onze ervaringen in het verleden zijn wij ervan overtuigd dat we ook deze uitdaging aankunnen. We anticiperen op alle ontwikkelingen en delen graag onze kennis.

Een greep uit onze cases

Duurzaamheid en comfort gaan hand in hand

Een complex met 24 aanleunwoningen comfortabeler én duurzamer maken. Dat was het doel van Woningbouwvereniging Nederweert. Extra dakisolatie en zonnepanelen stonden al op het programma. Daarnaast moest er een systeem komen dat zowel kan verwarmen als koelen. De hitte in de zomer was voor veel bewoners vaak te veel. Maar in de overige maanden moeten de woningen natuurlijk wel lekker warm zijn. 

“We hebben verschillende mogelijkheden onderzocht en kwamen uit op de hybride-oplossing met warmtepomp”, vertelt Cor van Vliet van AIR GROUP uit Breda. Cor nam samen met zijn collega’s het koeltechnische gedeelte van het project voor zijn rekening. “De Intergas Hybride van Daikin is een mooie tussenoplossing op weg naar een volledig gasloos wooncomplex.”

Lees meer

Hoe wonen in een nieuwbouwwijk bijdraagt aan het klimaatakkoord

Aan de rand van Abcoude, op steenworp afstand van Amsterdam, verrijst Land van Winkel. Deze ruim opgezette nieuwbouwwijk wordt met veel bomen letterlijk groen, maar ook figuurlijk. De bijzonder energiezuinige woningen in de nieuwe wijk worden geen van alle aangesloten op het gasnet. Ook de verwarming en productie van warm water gebeurt dus gasloos. Zo draagt de wijk mee aan een belangrijk overheidsdoel: een Nederland dat in 2050 geen gas meer gebruikt. 

Richard Beyer, werkvoorbereider bij het Moordrechtse installatiebedrijf Kruit: “Afgelopen zomer zijn de eerste woningen en appartementen opgeleverd. Nu zijn we bezig met zesentwintig woningen die begin 2018 klaar zijn. En allemaal worden ze gasloos verwarmd met de Altherma LT, een lucht/waterwarmtepomp met lage temperatuur (LT).

Foto: Janssen de Jong Projectontwikkeling

Lees meer

‘Er zijn zoveel meer mogelijkheden dan verwarmen met gas’

Integrated Solar Unit werkt met zonnecollectoren, houtkachel en warmtepomp De Nederlandse overheid heeft als doelstelling dat ons hele land in 2050 CO2-neutraal moet zijn. Projectontwikkelaar Jelle de Wit loopt daar graag op vooruit. Voor de renovatie van een oud woonhuis – een vroegere houtzagerij – schakelde hij installatiebedrijf Van Hoften uit Hardinxveld-Giessendam in. Zijn vraag: ‘wat is jullie advies voor dit renovatieproject als ik de woning nu al gasloos wil maken?’ “Alleen een warmtepomp zou lastig worden”, vertelt installateur Bas Verdoorn van Van Hoften. “De isolatie van het pand is niet optimaal, ook niet na herisolatie. De warmtepomp zou dan bij lage buitentemperaturen te weinig vermogen leveren. Daarom kwamen we uit op een bivalente oplossing: een Integrated Solar Unit (ISU). Dat is een combinatie van een zonneboiler en een warmtepomp. En in dit geval hebben we ook de houtkachel in het systeem geïntegreerd.” Lees meer
IN DE NABIJE TOEKOMST

Binnenkort uitgebreid te vinden
 op het nieuwe verwarmen.

Alles wat je wilt weten over de energietransitie.

We zijn druk bezig met het verzamelen van de informatie over alle aspecten van de energietransitie; de urgentie, de wet en regelgeving, actuele ontwikkelingen en technologische oplossingen. Binnenkort vind je hier een handig overzicht.

Rijksoverheid

Energieprestatie-vergoeding voor nul-op-de-meter woning

Lees verder
NRC

Mogen we niet meer op gas koken?

Lees verder
RVO

Investeringssubsidie duurzame energie ISDE

Lees verder
NOS

Wat betekent het klimaatakkoord voor Nederland?

Lees verder
Stroomversnelling

Nederland neemt afscheid van aardgas

Lees verder
Energieakkoordser

Energieakkoord voor duurzame groei

Lees verder

Samen kunnen we de wereld veranderen.

De transitie is alleen mogelijk door hechte samenwerking in de hele sector. Daikin neemt graag het initiatief, maar wij kunnen het niet alleen. Als partner nemen wij de verantwoordelijkheid voor productinnovatie, techniek en het delen van kennis. Daarnaast willen wij meehelpen met het geven van voorlichting en het creëren van bewustwording. We hebben een breed netwerk in de markt. Bij installateurs, maar ook bij voorschrijvende instanties zoals woningcorporaties.

Genoeg redenen waardoor je een warmtepomp wilt.

Eén van de oplossingen voor de komende jaren is de hybride warmtepomp die wij ontwikkeld hebben, zowel toepasbaar in de nieuwbouw en de renovatiemarkt van woningen. Deze combinatie van een nieuwe cv-ketel en een warmtepomp wordt aangesloten op de bestaande radiatoren en behoeft geen laag temperatuursysteem zoals volledig elektrische warmtepompen.

Grenzen vervagen tussen koelen en verwarmen.

Wij hebben de kennis en de mogelijkheden om andere partijen mee te nemen in de veranderslag. Vanuit onze Daikin Academy trainen wij al jarenlang installateurs en bereiden hen voor op de toekomst. Niet alleen de energievoorziening verandert; ook de traditionele scheiding tussen koelen, verwarmen en ventileren is aan het verdwijnen. De installateur van de toekomst is actief op het hele veld van klimaatbeheersing en kent alle combinatiesystemen.

In contact

Benieuwd naar onze blik op de toekomst?

Bent u actief binnen de woningbouw, woningcoöperatie, een beslisser, installateur, adviseur of architect en wilt u meer weten?

Vul het onderstaande formulier in en we bellen u zo snel mogelijk terug.